Új dimenzió a védőnői ellátásban

2020, április 2 - 11:47
Számítógépeket és mobiltelefonokat adományozott a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) védőnőinek Debrecen önkormányzata. A járványhelyzet miatt elrendelt „távszolgáltatásban” ezek az eszközök nagyban segítik a védőnők munkáját.

A védőnői hálózat online működésének támogatásra 50 darab asztali számítógépet, továbbá 93 darab okos telefont ajándékozott Debrecen önkormányzata a Debreceni Egyetem Klinikai Központ intézetének. A korlátlan internethozzáférést biztosító, közel 10 millió forint értékű adomány révén a – minimális szintre csökkentett személyes kapcsolattartás mellett – a járványhelyzetben is hatékonyan tudják végezni munkájukat a védőnők.

- Új dimenziót nyit a védőnők munkájában ez a fejlesztés, hiszen a kialakult veszélyhelyzetben felértékelődött a digitális kapcsolattartás jelentősége. A szülőknek fontos, hogy akár egy képet vagy egy videót elküldve megnyugató válaszokat kapjanak kérdéseire – mondta el Papp Csaba, a  Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója a hirek.unideb.hu kérdésére.

A felajánlás révén 100 százalékossá válik a védőnői hálózat telefonos, illetve internetes elérhetősége. A területi védőnők az eddig használt „Stefánia” védőnői programot például nem csak asztali gépen érhetik el, hanem applikáció formájában a családok látogatásakor is használhatják. Így nincs többé szükség a családlátogatás előtti nyomtatásra, a jegyzetek készítésére és az utólagos dokumentációra. Az új okoskészülékek GDPR-szempontoknak megfelelő adatátvitelt biztosítanak.

- A terhesség alatt kötelező 4, a baba megszületését követő első hónapban szintén kötelező 3 védőnői látodatást, bár ez a kapcsolattartás nem váltja ki, de nagyban segíti. A szülők 70 százaléka eddig is intenzív kapcsolatot ápolt a védőnőkkel. A most kiosztott számítógépek és okostelefonok egy újszerű kapcsolat kiépítésre adnak lehetőséget, és a járványügyi vészhelyzet elhúzódásával ez egyre fontosabb lesz. Azzal, hogy az intézet valamennyi védőnője telefonon és interneten egyaránt elérhetővé válik, a rendszer csak átalakul. Fontos, hogy ez a hungarikum bár máshogy, de zavartalanul működjön tovább – fejtette ki Papp Csaba.

Sajtóiroda - ÉE