Rekordadomány a gyermekklinikának

2020, február 6 - 12:17
Jelentős összegű támogatást kapott a Debreceni Egyetem gyermekklinikája. Az idei Debrecen Város Bálján jótékonysági célra 12,3 millió forint gyűlt össze, melyet a klinikát segítő Leukémiás Gyermekekért Alapítvány részére ajánlottak fel. Az adományt szerdán adták át a szervezők.

-  Az idén 30 éves Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak most átadott támogatás könnyebbé és sikeresebbé tehetik az itt dolgozók munkáját, segítheti az itt gyógyulókat - mondta Papp László, Debrecen polgármestere a klinikán tartott szerdai átadó ünnepségen.

- A hajdú - bihari vállalkozók már évszázados hagyományokkal rendelkeznek a jótékonysági célok támogatása, a mecenatúra területén, a mostani adomány is az egész közösség érdekeit szolgálja – emelte ki Skultéti Éva, a Hajdú- Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese köszönetet mondott a támogatóknak, hogy a farsangi időszakban, a báli időben is gondolnak a rászorulókra.

- Különösen nagy öröm, hogy az egyetemhez kötődő alapítvány kapta ezt a jelentős összeget, amely erre a nemes célra, a gyermekek gyógyításának elősegítésére hasznosítható – hangsúlyozta Bartha Elek rektorhelyettes.


Kiss Csongor, a DE Gyermekhematológiai - Onkológiai Tanszék vezetője kifejtette, hogy az egyetemi, akadémiai intézményekhez kapcsolódó alapítványi rendszernek világszerte nagy hagyományai vannak.

- Egy ilyen közvetlen támogató, kapcsolati rendszer, a „Debreceni Modell” létrehozatala lehetővé tehetné az itt dolgozók nemzetközi téren is kiemelkedő munkájának még magasabb szintre emelését – fogalmazott a tanszékvezető. Hozzátette: a most átvett támogatást egy speciális őrző- védő monitor beszerzésére, a szociálisan rászoruló betegek otthoni ápolására, továbbá az innovatív rákkutatásokra fordítják. A támogatás meghaladja a jótékony 1 százalékos adófelajánlások 50 százalékát.

- Nem csak a gyermekhematológiai és onkológiai intézet, hanem az egész gyermekklinika számára fontos ez az adomány – jelentette ki Szabó Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika megbízott igazgatója. Az intézethez kapcsolódóan több egyetemi alapítvány is működik, melyek révén próbálnak lépést tartani a technológiai fejlődéssel , hogy a gyermekklinika eszközparkja – a nyugati trendhez igazodva - három évente megújulhasson.

Sajtóiroda - ÉE