Módosul a Helicobacter pylori kimutatására használt 13C urea légzésteszt vizsgálat eljárásrendje belső beküldők részére

Tisztelt Kollégák!

A COVID-19 járvány miatt a Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicinában végzett Helicobacter pylori (H. pylori) kimutatására használt 13C urea légzésteszt vizsgálat eljárásrendje módosul. A légzésteszt az aeroszol képződés miatt fokozott fertőzésveszéllyel jár, a biztonságos betegvizsgálat és kockázat csökkentése érdekében a H. pylori ellenes antitestek székletből történő kimutatását javasoljuk. A nemzetközi irodalom alapján a nem invazív H. pylori tesztek közül a légzésteszt és a székletben jelenlevő antigén kimutatásán alapuló gyorstesztek hasonló szenzitivitással és specificitással rendelkeznek.

2020. július 1-től a H. pylori 13C3 urea légzésteszt helyett, a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológián a széklet H. pylori antigén kimutatásán alapuló gyorsteszt lesz elérhető a H. pylori fertőzés kimutatására. A székletmintát széklettartályban az IVDI központi Mintaátvevő Részlegére kell eljuttatni.

Belső beküldők az e-MEDSOL-on keresztül, a MBZSZEKL kérőlapon érhetik el a „Helicobacter pylori antigén kim.” kiválasztásával.

Eredményközlés a beküldés napján 15 óráig beérkezett minták esetén aznap várható.
A tesztről további felvilágosítás Miszti Cecilia ad a +36 52 411- 717/54784-es melléken.
Az alábbi változásról szóló körlevél a DE-KK – LMI honlapján (www.labmed.unideb.hu), valamint a DE-KK – OM honlapján (https://mikrobiologia.unideb.hu) mindenki számára hozzáférhető.
Kérjük, tájékoztassa kollegáit a fenti változásokról!

Tisztelettel:

Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina igazgatója

Irodalom:
Kovács G et al. Tájékoztató a légzésfunkciós laboratóriumok működéséről a koronavírus pandemia vonatkozásában, 2020.05.14. https://tudogyogyasz.hu/News/News/29589
Kayali S, et al. Non-invasive tests for the diagnosis of helicobacter pylori: state of the art. Acta Biomed. 2018; 89(8-S):58‐64. doi:10.23750/abm.v89i8-S.7910

 

 

 

Frissítés dátuma: 2020.06.22.