A rotációs tromboelasztográfia (ROTEM) vizsgálat bevezetése a Laboratóriumi Medicina Hemosztázis Részlegén

A DE-KK Laboratóriumi Medicina Hemosztázis Részlege bevezeti a rotációs tromboelasztográfia (ROTEM) vizsgálatot 2019. május 20-tól. A vizsgálat bevezetésének feltétele a vizsgálatkérő hely és a laboratórium között egy új kommunikációs csatorna kialakítása, ezért a vizsgálat igénye esetén az adott betegellátó hely (klinika) és a laboratórium kapcsolatfelvétele (ld. alább) szükséges.

A ROTEM vizsgálat a sürgősségi betegellátás egyik fontos point-of-care típusú tesztje, mely elsősorban a vérző betegek pótló terápiájának megválasztásához nyújt hasznos információt. A ROTEM a hemosztázis globális vizsgálatára alkalmas, mely során az alvadást aktiváló reagensek hozzáadása után az alvadás és a fibrinolízis folyamata valós időben követhető. A teszt információt ad az alvadék kialakulásának sebességéről, az alvadék szilárdságáról, valamint a fibrinolízis mértékéről. A vizsgálat két panelben történhet: mindkét panel tartalmazza az ún. INTEM (intrinszik alvadás aktiváció), EXTEM (extrinszik alvadás aktiváció) és FIBTEM (alvadás aktiváció thrombocyta gátlás mellett) vizsgálatokat, a ROTEM_1 panel ezen kívül APTEM (alvadás aktiváció aprotinin jelenlétében), a ROTEM_2 panel pedig HEPTEM (alvadás aktiváció heparin neutralizáló jelenlétében) tesztet tartalmaz.

A vizsgálatkérésre a Hemosztázis részleg erre a célra kialakított kérőlapján (KIZROTEM) lesz lehetőség a „ROTEM_1, vagy ROTEM_2” tétel kiválasztásával. A vizsgálatot, jellegéből fakadóan kizárólag előzetes egyeztetést követően végezzük el és csak fekvőbetegek részére kérhető. A vizsgálatokhoz szükséges két cső citrátos vérminta.

A vizsgálat során az alvadás folyamata valós időben követhető egy, a betegellátó osztályon előzetesen erre a célra installált számítógépen. Az eredmény kiadás azonnal történik. A vizsgálat értéke 25000 pont.

A vizsgálatkérés egyeztetése, a kommunikációs csatorna kialakítása és egyéb felmerülő kérdések esetén kérjük forduljanak Dr. Bereczky Zsuzsannához (56670), vagy Dr. Kerényi Adriennehez (50050), vagy a Hemosztázis Részleghez (55158).

Debrecen, 2019. május 14.

Tisztelettel:

Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina igazgatója

Frissítés dátuma: 2019.06.04.