Szöveti transzglutamináz elleni IgG antitest mennyiségi meghatározásának bevezetése

A DE-KK Laboratóriumi Medicina Intézet Laboratóriumi Immunológiai Részlege 2018. október 8-tól a cöliákia diagnosztikájában bevezeti a szöveti transzglutamináz elleni IgG mennyiségi meghatározását.

A cöliákia egy szisztémás autoimmun betegség, melynek kiváltó faktorai az étkezéssel bevitt kalászos gabonafélék glutén fehérjéi: búzában glutén, rozsban secalin, árpában hordein. A genetikailag fogékony egyénekben ezen gluténnek nevezett fehérje frakciók a vékonybél krónikus, malabszorpcióhoz vezető betegségét okozzák. Korábban többnyire gyermekkori betegségnek tartották, a diagnosztizált gyermekek többsége 2 évnél fiatalabb volt. Jelenlegi ismereteink szerint a cöliákia bármely életkorban jelentkezhet, a felnőttkori megjelenés ma gyakoribb, mint a gyermekkori. A cöliákia kialakulásában környezeti, genetikai és immunológiai tényezők is szerepet játszanak. A genetikailag hajlamos egyénekben aktiválódhatnak az autoimmun folyamatok, amikor a táplálék glutén tartalma növekszik, vagy vírusfertőzés, stressz, trauma éri a szervezetet.

A cöliákia diagnosztikájában napjainkban 3 féle autoantitest meghatározása történik: endomysium, deamidált gliadin peptid és transzglutamináz ellenes antitest.  Gluténmentes diéta hatására az antitestek titere csökken, el is tűnik, így jól használható a betegség követése során is.

Az LMI Laboratóriumi Immunológiai Részlegén a cöliákia kivizsgálását szolgáló panelben jelenleg 3 vizsgálat szerepel: “Transzglutamináz elleni IgA antitest” meghatározása,  illetve az “Endomysium elleni IgA antitest” és az “Endomysium elleni IgG antitest” kimutatása. Ez a panel bővül most ki a “Transzglutamináz elleni IgG antitest” meghatározásával. Az új vizsgálat bevezetése növeli a cöliákia panel diagnosztikai szenzitivitását, másrészt ezzel a teszttel pontos numerikus eredményt kapunk, míg jelenleg az “Endomysium elleni IgG antitest” mérés csak antitest titer értéket ad meg, aminek a betegek követése során van jelentősége.

A meghatározás elve:

A vizsgálatot ELISA módszer segítségével végezzük.

Eredményt három héten belül adunk ki. A kiegészített cöliákia panel új pontértéke 3362 pont.

Az eredmény értékelése:

Az eredményt numerikusan, U/mL egységben adjuk meg.
Negatív:          <  5 U/mL
Pozitív:            ≥ 5 U/mL

A vizsgálat indikációja:

Coeliákiás betegek kivizsgálása és követése a glutén mentes diéta során. Kiemelt jelentősége van a vizsgálatnak a szelektív IgA hiányos betegek esetében.

 Vizsgálatkérés, mintatípus, eredmények közlése

A MEDSOLUTION „KIZIML” kérőlapján a “Coeliakia” megjelölésével kérhetik meg a vizsgálat. A meghatározáshoz egy cső natív minta (perifériás vér) szükséges. A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérjük forduljanak Dr. Antal-Szalmás Péterhez, a Laboratóriumi Immunológiai Részleg vezetőjéhez (50052 vagy 55291-as mellék).

Debrecen, 2018. október 04.

Tisztelettel:

Dr. Kappelmayer János s.k.
intézetigazgató, egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina igazgatója

Frissítés dátuma: 2019.06.05.