Molekuláris allergológiai vizsgálatok bevezetése

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina, Immunológiai Részlege 2017. december 14-től molekuláris allergológiai vizsgálatokat vezet be a tej, tojás, földimogyoró és a méh/darázs allergia diagnosztikájában.

Az allergiás megbetegedések kivizsgálását szolgáló allergén specifikus IgE mérések hagyományosan allergén kivonatokat tartalmazó reagensekkel működnek, melyek az adott allergiás reakciót kiváltó ágens számos molekuláját tartalmazzák egy keverék formájában. Magyarországon ma már privatizált laboratóriumi szolgáltatóknál térítéses tesztként elérhetők molekuláris szintű allergológiai vizsgálatok.
Hasonlóan ezen szolgáltatókhoz, a Laboratóriumi Medicina térítéses vizsgálatok formájában molekuláris allergológiai vizsgálatokat vezet be a tej, tojás, földimogyoró és a méh/darázs allergia diagnosztikájában.

A bevezetésre kerülő vizsgálatok

Tej allergia molekuláris vizsgálata:

 • alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin és kazein elleni IgE antitest meghatározása

Tojás allergia molekuláris vizsgálata:

 •  ovalbumin és ovomukoid elleni IgE antitest meghatározása

Földimogyoró allergia molekuláris vizsgálata:

 • Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h5, Ara h6, Ara h7, Ara h9, Bet v1, CCD elleni IgE antitest  meghatározása

Méh/darázs allergia molekuláris vizsgálata:

 • Api m1, Api m2, Ves v5, Bromalein elleni IgE antitest meghatározása

Keresztreagáló szénhidrát komponens vizsgálata:

 • Bromalein elleni IgE antitest meghatározása

A vizsgálat elszámolása:

A molekuláris allergológiai vizsgálatokat térítés ellenében végezzük. A betegnek a REOF kft. munkatársait kell felkeresnie a kezelő orvosától kapott vizsgálat kérésekkel. A vérvételt és a vizsgálatok feladását a REOF kft. bonyolítja le. A vizsgálatok árát is itt kell a betegnek kifizetnie.

A molekuláris allergológiai vizsgálatok ára:

 • Tej allergia molekuláris vizsgálata: 4000 Ft
 • Tojás allergia molekuláris vizsgálata: 8000 Ft
 • Földimogyoró allergia molekuláris vizsgálata: 16000 Ft
 • Méh/darázs allergia molekuláris vizsgálata: 10000 Ft
 • Keresztreagáló szénhidrát komponens vizsgálata: 3000 Ft

A molekuláris allergiai vizsgálatok klinikai jelentősége

Tej allergia molekuláris vizsgálata:

Amennyiben mindhárom vizsgálat – alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein elleni IgE – eredménye negatív a tej allergia valószínűsége alacsony.
Ha az anti-kazein IgE negatív vagy gyenge pozitív és az anti-alfa-laktalbumin és anti-béta-laktoglobulin IgE gyenge/közepesen pozitív a beteg fogyaszthat forralt tejet, illetve feldolgozott tejtermékeket. Célszerű ha ezek beépítését a táplálkozásba klinikai körülmények között zajló táplálék terhelés előzi meg.
Ha az anti-kazein IgE közepesen vagy erősen pozitív a beteg tejet semmilyen formában nem fogyaszthat.

Tojás allergia molekuláris vizsgálata:

 • Amennyiben mindkét vizsgálat – ovalbumin és ovomukoid elleni IgE – eredménye negatív a tojás allergia valószínűsége alacsony.
 • Ha az anti-ovomukoid IgE negatív vagy gyenge pozitív és az anti-ovalbumin IgE gyenge/közepesen pozitív a beteg fogyaszthat főtt tojást, illetve főzött tojást tartalmazó ételeket. Célszerű ha ezek beépítését a táplálkozásba klinikai körülmények között zajlott táplálék terhelés előzi meg.
 • Ha az anti-ovomukoid IgE közepesen vagy erősen pozitív a beteg tojást semmilyen formában nem fogyaszthat.

Földimogyoró allergia molekuláris vizsgálata:

 • Az Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6, Ara h7 komponensekre specifikus IgE valamelyike szinte valamennyi földimogyoró allergiás betegben kimutatható. A legdominánsabb komponens az Ara h2.
 • Az Ara h2 és Ara h6 specifikus IgE szérum szintje korrelál legjobban a klinikai tünetekkel és azok súlyosságával. Amennyiben anti-Ara h1, h2 és h3 együttes pozitivitása áll fenn különösen súlyos allergiás reakció következhet be.
 • Amennyiben az Ara h komponensek elleni IgE szint alacsony, de anti-Bet v1 pozitivitás mutatható ki, akkor ez nyírfa pollen keresztreakciót jelez.
 • Hasonlóan, az anti-Ara h5 és h9 pozitivitás jelezhet még pollen allergénekkel szembeni keresztreakciót, és fals földimogyoró pozitivitást a hagyományos allergén specifikus IgE tesztekben.
 • A CCD elleni antitest pozitivitás keresztreagáló szénhidrát komponensre utal.
 • Az Ara h5, h9, Bet v1 és CCD specifikus IgE pozitivitás nem jár komoly klinikai tünetekkel, kivéve ha a major komponensek ellen is vannak antitestek jelen.

Méh/darázs allergia molekuláris vizsgálata:

 • Az Api m1, Api m2 allergének ellen IgE pozitivitás méh, a Ves v5 allergén elleni IgE darázs méreg elleni allergiát igazol.
 • A Bromelain vizsgálat a keresztreagáló szénhidrát specifikus IgE kimutatására szolgál. Ha a hagyományos allergén specifikus IgE vizsgálatok méh és darázs és lódarázs méreg allergiát mutatnak, és a bromelain specifikus IgE vizsgálat pozitív, ez felveti keresztreakció lehetőségét, ami a hagyományos tesztek fals pozitivitását eredményezi. Ilyen esetben a major molekuláris komponensekre (Api m1, Api m2 Ves v5) specifikus IgE pozitivitás/negativitás dönti el, hogy valós-e a méh/darázs allergia.

Keresztreagáló szénhidrát komponens vizsgálata:

 • A legkülönbözőbb allergiás reakciót kiváltó molekulák tartalmazhatnak szénhidrát oldalláncokat, amelyek ellen jellegzetes szénhidrát specifikus IgE molekulák alakulhatnak ki. Ezek az allergén eredetétől, forrásától függetlenül okozhatnak pozitivitást több különböző hagyományos allergén specifikus IgE tesztben is. Ilyenkor egy adott allergiás szenzitizáció – pl. méh csípés – után kialakulhatnak ezek az antitestek, amelyek aztán fals darázs vagy lódarázs pozitív IgE eredményt adhatnak a hagyományos allergia tesztekkel. Hasonló antitestek magyarázhatják a sok, különböző gyümölcs ellen kimutatható IgE pozitivitás jelenségét is. Ezek az antitestek nem okoznak komoly klinikai tüneteket, ugyanakkor ha a major allergénekre specifikus IgE molekulák is jelen vannak a szénhidrát specifikus antitestek mellett, akkor a klinikai kép súlyos lehet.

 A meghatározás elve:

    A tej, tojás, méh/darázs molekuláris allergológiai teszteket és a keresztreagáló szénhidrát komponens (Bromalein) vizsgálatot Immulite 2000 automatával végezzük egy lumineszcens immunoassay segítségével.
    A földimogyoró allergia molekuláris tesztjeit az Euroimmune cég szemikvantitatív line-blot tesztjével végezzük.

Az eredmény értékelése:

 • A tej, tojás, méh/darázs molekuláris allergológiai tesztek és a keresztreagáló szénhidrát komponens (Bromalein) vizsgálat numerikus értékét adjuk meg kIU/L egységben. Emellett az eredményeket allergia “osztály”-ban is feltüntetjük.

Numerikus érték referencia tartománya: 0 – 0,35 kIU/L

Osztály referencia tartománya: 0

 • A földimogyoró allergia molekuláris tesztjeinek eredményét csak allergia “osztály”-ban adjuk meg. Ennek referencia tartománya: 0

Vizsgálatkérés, mintatípus, eredmények közlése

A MEDSOLUTION „KIZTB” kérőlapján a “Molekuláris allergológia” címszó alatt található profilok  kijelölésével rendelhető meg a vizsgálat. A meghatározáshoz egy cső natív minta (perifériás vér) szükséges. Eredményeket havonta egyszer adunk ki. A molekuláris allergológiai vizsgálatok rendelése a REOF kft. közreműködésével történik. Kérnénk, hogy ezen vizsgálatokkal egyidőben hagyományos allergén specifikus IgE vizsgálatokra is történjen mintavétel és kérés feladás – OEP finanszírozottan – a szakrendeléseken, osztályokon.

A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérjük forduljanak Dr. Antal-Szalmás Péterhez, a Laboratóriumi Immunológiai Részleg vezetőjéhez (50052 vagy 55291-as mellék).

Debrecen, 2017. december 8.

Tisztelettel:

Dr. Kappelmayer János s.k.
intézetigazgató, egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina igazgatója

Frissítés dátuma: 2019.06.05.