Szisztémás sclerosis autoantitest profil bevezetése

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet Immunológiai Részlege 2017. december 14-től új vizsgálatként bevezeti a szisztémás sclerosis autoantitest profilt.

A szisztémás sclerosis egy szisztémás autoimmun betegség, melynek fő jellemzője a bőrben és a belső szervekben zajló fibrosis, valamint a kiserek obliteratív vasculopathiája. Az autoimmun folyamat jeleként a beteg szérumából specifikus autoantitestek mutathatók ki, melyeknek diagnosztikai és prognosztikai jelentősége van. Antinukleáris antitestek mutathatók ki a betegek 80-90%-ában, melyek között megtalálhatóak a topoizomeráz I (Scl-70), az RNS polimeráz III, a centromer, az U1-RNP, a fibrillarin, a PM/Scl és a Th/To elleni antitestek. A szisztémás sclerosis 2013-ban közzétett ACR/EULAR (American College of Rheumatology; European League Against Rheumatism) klasszifikációs kritériumrendszerében az Scl-70, a centromer és az RNS polimeráz III elleni antitestek szerepelnek. Egyes autoantitestek a betegség alcsoportjának, a prognózisnak és a várható szövődményeknek is jelzői. Az anti-scl-70 a rossz prognózisú, diffúz cutan, míg a centromer ellenes ellenanyag a kedvezőbb lefolyású, limitált cutan formával mutat kapcsolatot. Az anti-RNS polimeráz III pozitivitása esetén a súlyos, akut veseelégtelenség (scleroderma renal crisis) bekövetkezte nagyobb valószínűséggel várható.

A meghatározás elve:

A profil a HEp-2 sejteken történő antinukleáris antitest kimutatás mellett egy immunblot vizsgálatot tartalmaz, mely az alábbi fehérjék elleni antitestek azonosítását teszi lehetővé: Scl-70, CENP A, CENP B, RNS polimeráz III (11 és 155 kDa alagység), fibrillarin, NOR90, Th/To, PM-Scl-100, PM-Scl-75, Ku, PDGFR, Ro-52.

Az eredmény értékelése:

Az eredményeket szemikvantitatív formában adjuk meg: negatív/kétes/gyengén pozitív/pozitív/erős pozitív.

A vizsgálat indikációja:

Szisztémás sclerosis gyanúja, már ismert betegség esetén az eddigi módszerekkel nem azonosítható autoantitest kimutatása, illetve a prognózis megítélése.

Vizsgálatkérés, mintatípus, eredmények közlése

A MEDSOLUTION „KIZIML” kérőlapján a “szisztémás sclerosis autoantitest profil” elnevezés kijelölésével rendelhető meg a vizsgálat. Járóbeteg térítési kategória esetén nem kérhető egy napon anti-ENA vizsgálattal együtt. A meghatározáshoz egy cső natív minta (perifériás vér) szükséges. A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérjük, forduljanak Dr. Antal-Szalmás Péterhez, a Laboratóriumi Immunológiai Részleg vezetőjéhez (50052 vagy 55291-as mellék).

Eredményeket havonta egyszer adunk ki. A profil teljes pontértéke 8958 pont.

Debrecen, 2017. december 8.

Tisztelettel:

Dr. Kappelmayer János s.k.
intézetigazgató, egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina igazgatója

Frissítés dátuma: 2019.06.05.