Az eritropoetin szérumkoncentrációjának meghatározása

DE-KK Laboratóriumi Medicina Intézet Laboratóriumi Immunológiai Részlege 2016. október 19-től új vizsgálatként bevezeti az eritropoetin szérumkoncentrációjának meghatározását.

Az eritropoetin 165 aminosavból álló, 36 kDa-os glikoprotein, mely az intrauterin élet során a májban, születés után pedig elsősorban (90%) a vesében, kisebb mértékben a májban és egyéb szövetekben termelődik. Eliminálása a keringésből a vese, máj és a RES sejtek közvetítésével történik. Koncentrációja a szövetekben és a vérben a szöveti hipoxia és az alacsony vasellátottság hatására jelentősen megemelkedik. Legfőbb biológiai funkciója a vörösvértestek termelődésének stimulálása.

Szérumszintjének vizsgálata a primer és szekunder eritrocitózis (poliglobulia) differenciál diagnosztikájában jelentős. A primer eritrocitózis (pl. polycythemia vera; EPO receptor vagy SH2B3 gének mutációi) az EPO-szint csökkenésével jár. Emelkedett eritropoetin-koncentrációt mérhetünk a szekunder eritrocitózis különböző eseteiben (pl. szöveti hipoxiát okozó állapotok; az oxigénérzékelő-rendszer szignalizációs molekuláinak genetikai defektusa; EPO-termelő tumorok; egyes vesebetegségek; gyógyszer indukálta fokozott EPO-termelés; EPO-terápia; mellékvese betegségei). Az eritrocitózis kivizsgálásának egy lehetséges diagnosztikus algoritmusa látható a következő ábrán.

G. Lee, M.O. Arcosay: The clinical and laboratory evaluation of the patients with erythrocitosis. European Journal of Internal Medicine 26:297-302, 2015

Az eritropoetin mérés a polycythemia vera (PV) 2008-as és 2016-os WHO klasszifikációjában is szerepel, mint minor kritérium. A 2008-as beosztás alapján 2 tetszőleges major és 1 minor kritérium vagy az 1. major és 2 tetszőleges minor kritérium együttes fennállása esetén mondható ki a PV diagnózisa. Az új, 2016-os klasszifikáció esetében a 3 major vagy az 1. és 2. major plusz az egyetlen minor kritérium jelenléte szükséges a diagnózis felállításához.

WHO-2008 diagnosztikus kritériumok      WHO-2016 diagnosztikus kritériumok

Barbui T. és mtsai.: The 2016 revision of WHO classification of myeloproliferative neoplasms: Clinical and molecular advances. Blood Reviews, közlésre elfogadva

A meghatározás elve:

A vizsgálatot Immulite 2000 automatával végezzük egy lumineszcens “szendvics” immunoassay segítségével.

Az eredmény értékelése:

Referencia tartomány: 4,3 – 29,0 IU/L
A referenciatartomány alsó határánál alacsonyabb eritropoetin-érték a polycythemia vera WHO-s kritériumrendszerében minor diagnosztikus kritérium. Emelkedett eritropoetin koncentrációt mérhetünk szekunder eritrocitózis (poliglobulia) esetében.

A vizsgálat indikációja:

Poliglobulia kivizsgálása, polycythemia vera diagnosztikája.

Vizsgálatkérés, mintatípus, eredmények közlése

A MEDSOLUTION „KIZIML” kérőlapján az “Eritropoetin” elnevezés kijelölésével rendelhető meg a vizsgálat. A meghatározáshoz egy cső natív minta (perifériás vér) szükséges. A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérjük forduljanak Dr. Antal-Szalmás Péterhez, a Laboratóriumi Immunológiai Részleg vezetőjéhez (50052 vagy 55291-as mellék).
Eredményeket kéthetente egyszer adunk ki. Az “Eritropoetin” vizsgálat pontértéke 1788 pont.

Debrecen, 2016. október 13.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina Intézet
igazgatója

Frissítés dátuma: 2019.06.04.