Új vizsgálatok bevezetése

Lakozamid (Vimpat®) meghatározása

A Laboratóriumi Medicina 2016. június 20-tól bevezeti a Lakozamid (Vimpat®) meghatározását szérum mintából. A mérést diódasoros detektorral (DAD) rendelkező, izokratikus HPLC (nagynyomású folyadékkromatográfia) rendszeren végezzük. Eredményközlés kéthetente.

1. A Lakozamid (lacosamide) egy új hatóanyag az epilepszia terápiájában. A vért a gyógyszer beadása előtt kell levenni. A Lakozamid féléletideje a szérumban 12-13 óra, a szérumkoncentrációt háron napi kezelés után már lehet kérni. A steady-state koncentráció három nap alatt alakul ki. A megadott terápiás koncentráció völgykoncentrációt jelent. Felszívódást követően a plazmában nem kötődik a fehérjékhez. A Lakozamid a májban demetilálódik az inaktív O-desmethyl-lakozamid metabolitá. A vizelettel kerül kiválasztásra: 40%-ban az aktív forma, 30%-ban az O-desmethyl-lakozamid és 20% a többi metabolit. Csökkent vesefunkció 16-18 órára is megnövelheti a fél-életidőt.

Terápiás tartomány: 1-10 mg/L. WHO kód: 21638 „További gyógyszerek szérumszintjének meghatározása kromatográfiás vagy immunkémiai módszerrel „Pontérték: 2236 pont
A Lakozamid vizsgálatok a LMI Kromatográfia vagy TDM elektronikus kérőlapján rendelhetők meg. A vizsgálatkérés módja: a MedSol „KIZKROM“ vagy „KIZGYOGY” kérőlapján a Lakozamid kijelölésével rendelhető. Hagyományos kérőlapon a kért vizsgálatot kell bejelölni.
A minták átvétele: a LMI Mintaátvevő Részlegén, naponta 8-tól 15 óráig.
Esetleges kérdéseikkel Dr. Mezei Zoltánhoz fordulhatnak. Telefon: 54230 és 50046.

2. Ugyanettől az időponttól bevezetésre kerül a von Willebrand-faktor kollagén kötésének (vWF:CB) vizsgálata.
A von Willebrand betegség a leggyakoribb vérzékenység, mely kvantitatív és kvalitatív, azaz funkcionális defektus egyaránt lehet. A vWF:CB vizsgálatnak ez utóbbi, funkcionális zavarok felismerésében és diagnózisában van kiemelt jelentősége, ugyanis a teszt a vWF kollagénhez való kötődésének képességét vizsgálja, és különösen érzékeny a nagy (HMW) multimerek jelenlétére. A teszt a 2A és 2B típusok diagnosztikájában a risztocetin kofaktor esszénél megbízhatóbb és megbízhatóbban mér alacsony vWF szintek esetén is.
A vizsgálatkérésre a Hemosztázis kérőlapján (KIZHEMOS) lesz lehetőség a „vWF kollagén kötés vizsgálata” tétel kiválasztásával. A vizsgálatokhoz szükséges (amennyiben egyéb vizsgálat nem történik) egy cső citrátos vérminta. A vizsgálatot azonban célszerűen a von Willebrand betegség kivizsgálására irányuló egyéb tesztekkel együtt elvégezni, így összességében 2 cső citrátos vérmintát kérünk. Eredményeket a mintaszámtól függően 4-6 hetente adunk ki. A vizsgálat pontértéke 3070 pont.

A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérjük forduljanak Dr. Bereczky Zsuzsannához, vagy Dr. Kerényi Adriennehez, (56670, 50050 vagy 55158 mellékek).

Irodalomjegyzék:

  • Tosetto A, Castaman G. How I treat type 2 variant forms of von Willebrand disease? Blood 2015;125:907-14.
  • De Jong A, Eikenboom J. Developments in the diagnostic procedures for von Willebrand disease. J Thromb Haemost 2016;14:449-60.
  • Laffan MA, Lester W, O’Donnell JS, Will A, Tait RC, Goodeve A, Millar CM, Keeling DM. The diagnosis and management of von Willebrand disease: A United Kingdom Haemophilia Centre Doctors Organization guideline approved by the British Committee for Standards in Haematology. 2014;167:453-65.

Debrecen, 2016. június 16.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina Intézet
igazgatója

Frissítés dátuma: 2019.06.04.