A Laboratóriumi Medicina Intézet Endokrinológiai Részlegén történt változások

A Laboratóriumi Medicina Intézet Endokrinológiai Részlege a jelenleg használt radio-izotópos módszerek helyett a gyorsabb eredményközlést lehetővé tevő elektrokemilumineszcens immunpróba (ECLIA) módszerrel végzi az alábbi meghatározásokat:
anti-thyreoglobulin (anti-Tg), inzulin, C-peptid, növekedési hormon (GH), kortizol, kalcitonin, thyreoidea peroxidase ellenes antitest (anti-TPO),  adrenocorticotrop hormon (ACTH) és a thyreoidea receptor ellenes antitest (TRAK).

A módszerváltás időpontja: 2014. december 01.

A vizsgálatkérés módja és a vizsgálati minta típusa nem változik, azonban a lent felsoroltaknál  a referenciaértékek az alábbiak szerint módosulnak:

Vizsgálat  Régi referencia érték Új referencia érték
Anti-TPO < 60 U/mL < 16 U/mL
ACTH < 75 ng/L < 60 ng/L
GH felnőtt nő: 0-10,7 µg/L
felnőtt férfi: 0-4,7 µg/L
felnőtt nő: < 6,7 µg/L
felnőtt férfi: < 1,2 µg/L
Kalcitonin < 10 ng/L < 11,8 ng/L

Az automatizáció jóvoltából az eredményközléshez szükséges idő (turn around time, TAT) jelentősen javul:

Vizsgálat Régi TAT Új TAT
Anti-TPO 2 hét 1 hét
Anti-Tg 4 hét 1 hét
TRAK 2 hét 1 hét
Kalcitonin 4 hét 2 hét
ACTH 2 hét 1 hét
Kortisol 2 hét 1 hét
GH 3 hét 2 hét
C-peptid 4 hét 1 hét
Inzulin 2 hét 1 hét

A jelzett időpontoktól, az eredmények mellett az aktuális referenciaértékek jelennek meg.

Továbbá ezúton tajékoztatjuk, hogy az anti-TPO és az anti-TG vizsgálatkérési lehetőség megszűnik az immunológiai részlegen és ebből kifolyólag az “KIZIML” kérőlapon nem fog szerepelni és csak a “KIZIZTP” Endokrinológiai kérőlapon lesz elérhető. Módszerváltás miatt a jelzett időponttól az Anti-TPO referencia tartománya < 16 U/mL és az Anti-Tg referencia tártománya <60 U/mL lesz.

Tekintettel a vizsgálat rendelési szokásokra az intakt PTH (iPTH) meghatározásokat natív vérmintákból fogjuk elvégezni. A változás következménye képpen nem kell a betegtől plusz egy cső EDTA-s vérmintát venni iPTH meghatározás céljából, továbba egy héttel rövidül a TAT így heti gyakorisággal közlünk iPTH eredményeket. A referencia tartomány változatlan marad.

E változás nem érinti a sürgős intraoperatív iPTH meghatározásokat, itt továbbra is EDTA-s vérmintát fogadunk a rövid TAT biztosításának érdekében.

Felelős: A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérjük forduljanak Dr. Bhattoa Harjit Pal-hoz az Endokrinológiai Diagnosztikai részleg vezetőjéhez (50054 vagy 55914-as mellék, email: ).

A változásokkal kapcsolatos mellékelt tájékoztató a DE KK LMI honlapján (www.labmed.hu) mindenki számára hozzáférhető.

Debrecen, 2014. november 26.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina Intézet
igazgatója

Frissítés dátuma: 2019.06.04.